Zöldségszállítókon tárgyalt Bagdadi

Újabb részletek a terroristavezér likvidálásáról

[Kail] publikálva: 2019-10-28 17:58:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Újabb részletek jelentek meg az amerikai sajtóban  hétfőn Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vasárnapra virradóra Szíriában végrehajtott likvidálásáról.


Al-Bagdadi egyik közeli munkatársának együttműködése kulcsfontosságú volt a terrorista vezér elleni rajtaütésben, s ez az iraki hírszerzés érdeme - hangzott el  hétfőn az amerikai közszolgálati rádióban (NPR), amely hírügynökségi forrásokat is idézett. Az információk szerint az iraki hírszerzés 2018 februárjában ért el áttörést: akkor a terrorista vezér közeli munkatársainak egyike, Iszmail al-Etavi részletesen beszámolt az iraki hírszerzés két munkatársának arról, hogyan sikerült al-Bagdadinak éveken keresztül elmenekülnie üldözői elől.

Iszmail al-Etavit a törökök tartóztatták le szír területen és átadták az irakiaknak. Al-Etavi szerint al-Bagdadi időről-időre "stratégiai megbeszélést" tartott a terrorszervezet legfontosabb "parancsnokaival", mégpedig zöldségekkel alaposan megpakolt minibuszokon. Így próbálta meg elkerülni, hogy felfedezzék. Öt  ilyen parancsnok, köztük al-Etavi volt körülötte, és Szíriában, különböző helyszíneken egyeztettek.

Al-Etavit, aki iszlám tudományokból szerzett doktori fokozatot, az iraki hírszerzés al-Bagdadi öt legfontosabb munkatársa között tartotta számon. 2006-ban csatlakozott az akkor még Oszama bin Laden irányította al-Kaida terrorszervezethez. 2008-ban tartóztatták le az amerikaiak, és négy évre börtönre ítélték. Az iraki hírszerzés szerint az ő feladata volt az Iszlám Állam parancsnokainak kiválasztása, valamint a különböző vallási üzenetek megfogalmazása.

Az Iszlám Állam összeomlása után, 2017-ben, szíriai feleségével együtt Szíriába menekült. Az amerikai közszolgálati rádió szerint fontos fejlemény volt a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni küzdelemben az, amikor az idén év elején amerikai, török és iraki közös akcióban elfogták az Iszlám Állam egyes vezetőit, köztük négy iraki és egy szíriai állampolgárt. Az elfogott terroristák részletesen beszámoltak arról, hogy Szíriában hol és mikor találkoztak al-Bagdadival. Az iraki hírszerzés ezt követően egyeztetésbe kezdett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), amely a korábbiaknál jóval több forrást biztosított.

Az idei esztendő közepére sikerült beazonosítani, hogy al-Bagdadi Idlíb tartomány településein mozgott a családjával és három munkatársával együtt, és pénteken először hagyta el azt a falut, ahol hónapok óta tartózkodott.

Az NPR beszámolt arról is, hogy az Iszlám Államnak és volt vezetőjének Szíriában is volt egy ellensége: a korábban Al-Nuszra Front néven, az al-Kaida szíriai  csoportjaként ismert dzsihadista szervezet. Ez nemrégiben foglyul ejtette al-Bagdadi egyik emberét, s ez is hozzájárulhatott Al-Bagdadi tartózkodási helyének beazonosításához.

A The Wall Street Journal című lap hétfőn bagdadi és bejrúti tudósításában a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurdok irányította ernyőszervezet vezetőjére, Mazlum Abdira hivatkozva arról számolt be, hogy a hétvégén végrehajtott amerikai akció célkeresztjében volt az Iszlám Állam szóvivője, Abu al-Haszán al-Muhadzsir is. Abdi azonban arról nem beszélt, hogy a terrorszervezet szóvivője életben van-e.

Az amerikai lap megkereste a Pentagont is, amely azonban nem kívánta kommentálni az Iszlám Állam szóvivőjéről megjelent híreket. Donald Trump amerikai elnök hétfőn reggel - Chicagóba indulása előtt a Washingtonhoz közeli Andrews légitámaszponton - újságíróknak azt mondta: fontolgatja, hogy a rajtaütésről készült video egyes részleteit nyilvánosságra hozza. Az akciót az elnök "a hírszerzési és katonai hatalom és egyeztetés fantasztikus megnyilvánulásának" nevezte.

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Megint meghalt az Isis vezére

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Egyre durvább a kullancshelyzet
Új app segíti a védekezést
PÉNZTÁRCA
Ilyenek a monacói herceg álomautói!
Láttál már elöl nyitható BMW-t?
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Frissített a Google Maps
Nincs többé rosszul kiejtett úti cél
RECIKLI
Miss Éden - szépségek talpig hulladékban
Nagyon menő a környezettudatosság

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--