Az ultra all inclusive szállodák világa II.

Hiába a tenger, a vendégek ki sem mozdulnak a szállodából

[Csilla.K.] publikálva: 2023-08-07 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A híres Titanic Hotel Antalyában

A török riviéra elképesztő fejlődésen ment keresztül. Az ultra all inclusive szolgáltatást kínáló szállodák világáról beszélt Kiss Róbert Richard az Inforádió Világszám magazinjában.

Az elsüllyedt város


Újabb és újabb szállodakomplexumok épültek a török riviérán. Úgy tűnt, hogy a fejlődést semmi sem gátolja meg, mert özönlöttek az orosz vendégek, és már Ázsia legkülönbözőbb területeiről is érkeztek a vendégek, illetve az Egyesült Államokból is. Nem maradtak el a németek, a kelet-és közép -európaiak, az ultra all inclusive világa vonzotta őket.

Titanic Hotel, Lara

Aztán megnőttek az árak, mert amikor a szállodások látták, hogy tényleg hatalmasat lehet kaszálni, még nagyobbat akartak szakítani az üzletből, és még hamarabb vissza akarták fizetni a kölcsönöket. Szerettek volna minél hamarabb minél több profitot realizálni, ami természetes is. Emiatt aztán már nem lett annyira ár-érték arányos ez a szolgáltatás. Még mindig jónak bizonyult, de már jó sokat kellett fizetni. Főleg egy magyar, egy kelet-, és közép-európai turista pénztárcájához mérten. Sokan már drágállották ezeket a szállodai árakat.

Az biztos, hogy Törökország jóval drágább volt ettől az időszaktól kezdve, mint mondjuk Egyiptom. Viszont míg ott tíz turistából kilencet elér a fáraó átka, vagyis amikor hazajön, akkor "nem lesz gond az emésztéssel", elég gyakran fogja felkeresni a vécét, addig Törökországban nincs ilyen gond.  Törökországban nagyon odafigyelnek arra, hogy mivel, hogyan mossák meg a gyümölcsöket, és hogy a higiénikus viszonyok rendezettek legyenek, úgyhogy azért ez is fontos szempont. Mindenesetre megdrágultak az ultra all inclusive. Majd jött a koronavírus, ami tényleg nagyon-nagy gondot jelentett a török szállodáknak. Előtte ugye 2008-ban volt egy általános ingatlanválság, és utána majdnem bedőlt egy csomó szálloda. Rengeteg gondot jelentett a német ingatlanbefektetőknek, meg a különböző bankoknak amelyek hitelezték a szállodákat. A 2008-as, s az azt követő időszak világválsága. Aztán nagy nehezen ezt kiheverték, és aztán jött, mondjuk kicsit több mint 10 évvel később a koronavírus járvány, és akkor megint nagyon-nagy gondban voltak a törökországi szállodások.

Most viszont, mivel, az oroszok nem tudnak Európába jönni, nem az történik, hogy nem megy egyetlen orosz se nyaralni, hanem az történik, hogy a Maldív-szigetekre, Törökországba, Tajföldre mennek. Lényegében most ismét hihetetlenül jó számokat produkál a török turizmus. Rengeteg vendéget fogadnak, és fogadják persze a magyar vendégeket is.

Mint említettem, pár olyan dolgot újítottak, vagy hoztak a piacra, mint az ultra all inclusive szolgáltatás, hogy még a dominikai, igazán jó all inclusive-hez képest is többet adnak, jobbat adnak, korlátlanabb, mindenhova kiteszik az ennivalókat, hozzák a dzsúzt, lehet csak úgy rendelni, még a pincér is kihozza. Látszik, hogy nem spórolnak ezen, és ez nagyon vonzza a vendégeket.

Plusz az, hogy valóban annyi medence van: jakuzzi, kis medence, nagy medence, ilyen medence, olyan medence. Van még egy nagyon fontos dolog, hogy ne unatkozzon a vendég, és este se kelljen kimenni a szállodából, rendkívül jó szórakoztató programokat csinálnak esténként. Tehát az itteni szállodai amfiteátrumok, szállodai részlegek túlnőttek már azon, hogy kihívnak pár turistát a színpadra, nyilvánosan megalázzák őket és ezt programnak hívják. Én is voltam ilyen helyzetben, én is pucoltam úgy kókuszdiót, hogy mindenki rajtam nevetett. Mindenesetre most már olyan előadásokat mutatnak be, mint például az operaház fantomja, s bár nem hiszem, hogy engedélyt kértek a szerzőtől, de attól még az animátorok ezt előadják, és egész élvezhetően, egész jól. Emellett még sok más hasonló jellegű előadást láthatunk, és tényleg látszik, hogy hónapokat készülnek rá, hogy valamit produkáljanak, és az nem gyatra. Nyilván nem olyan, mint amikor jegyet veszünk a Madáchba, de attól még szállodai szinten élvezhető produkciók sokaságával szórakoztatják a nagyérdeműt.

Arrra is ügyelnek az ultra all inclusive szolgáltatást kínáló törökországi szállodákban, hogy különböző nyelveken tudjanak az animátorok: oroszul, németül, angolul. Hát magyarul nem nagyon, bár van magyar animátor egyébként Törökországban jó pár, meg vannak magyar idegenvezetők is rengetegen, de attól még a szállodákban a magyar sajnos nem általános nyelv. Kivéve persze a magyarok által kedvelt szállodákban, amikor a vendégek egymás között beszélgetnek és éppen megbeszélik, hogy mit vett fel a német turistalány.

Ebből a szempontból az is nagyon jó, hogy este 10-ig rendkívüli jó szórakoztató programok vannak a török riviéra szállodáiban, úgyhogy senki nem fog unatkozni. Ügyelnek arra is, hogy azoknak, akik szeretik ezt az ultra all inclusive élményt, de mégsem akarnak mondjuk a nyolcszáztizenhetes szobában lakni, legyen más lehetőségük. Nagyon sok tematikus szálloda amellett, hogy persze fogadja a vendégeket, nem az X-dik emeletre csinál egy lakosztályt, hiszen ha ott van egy lakosztályom, akkor végül is ugyanúgy ott van a többi vendég, és lehet hogy én éppenséggel tőlük szeparáltan szeretek lenni.

Ehhez kitalálták a bungaló- koncepciót, tehát kis házakat építenek, amelyekben van egy kis saját kertem, van egy saját kis házam, ami jóval nagyobb mint egy átlagos szoba.

Több helyiség is van benne, külön szoba a gyerekeknek és a felnőtteknek. Van olyan hely, ahol akár a személyzetnek is van a bungalüban szobája.  Amikor elhelyezkedem ebben az ultra all inclusive szállodában, akkor, ha akarom akkor egyedül vagyok a kis elkerített bungalóban, ahol közel a tenger, ha akarom, élvezhetem a szórakoztatóközpont által kínált lehetőségeket, elmehetek az amfiteátrumba, kipróbálhatom a medencézést, a vízi csúszdákat, és ha megintcsak vegyülni szeretnék, akkor meg bemehetek a közös éttermekbe is.

 

Ha pedig nem, akkor ki is hozzák a konyhai részhez az ennivalót, és ott is elfogyaszthatom a finomságokat. Ha tehát valaki egy olyan luxust akar, ami azért nem egy tipikus, elszeparált luxus szállodai környezet, mint amit jónéhány ultra VIP ötcsillagos kínál, de nagyon-nagyon drágán, akkor ezt a bungaló hangulatot is kipróbálhatom, és amikor akarom egyedül vagyok, itt a családdal, vagy saját magamban. Amikor meg szeretnék egy kicsit vegyülni, meg érdekel, hogy ki mindenki van a hotelben, vagy valami jó programra el akarok menni, akkor meg szépen elhagyom a kis elefántcsont tornyomat, a kis bungalókat, és megyek oda, ahova a többiek.

Hogy fokozzam a török ultra all inclusive szállodák sikeréről szóló elemzést, hogy mitől is lettek ezek sikeresek? Hát attól, hogy nagyon sok butikot hoztak létre a szállodák halljában, és ezeknek a kínálatát is egy picit feljebb tolták. Nem feltétlenül a szuvenírek sokaságát kapjuk, Made in China,hanem azért mást is. Azt érdemes tudni, hogy míg korábban mindent Törökországban gyártottak a ruhaneműk közül, meg a bőr is híres volt, hát ma már valójában a legtöbb ruházati terméket Kína hozza be,és igazából már látszik, hogy még a törökországi termelés is drága ahhoz képest, amennyiért Kínából mennyiért és miket hoznak. Bőrben pedig már nem annyira egyedül uralkodók a török gyártók, mert vannak finomabbak, jobbak máshol. Szerintem az már nem a régi, nem olyan híres, hogy érdemes lenne Isztambulig eljönni egy jó bőrkabátért. Ugye régen Tarvízióba is elmentünk egy jó bőrkabátért. Most már ez a világ más. Most már azért a török bazárok nem varázsolnak el minket úgy, hiszen gyakran egy plázában sokkal jobb minőségű termékeket is látunk. Ezzel együtt, a szállodai butikokban még találunk érdekes dolgokat. Mondok egy példát: nem egyszerű sima vízipisztolyokat árultak ott, amelyek közül, ha megveszel egyet, utána a  harmadik használatkor az már szétesik. Ezeket ugye kisebb boltokban lehet kapni, de volt például egy akkora vízipisztoly, ami szinte felért egy vízi ágyúval. Nagyjából olyan 1 m 20 centis volt, és ha tele van, akkor éppen, hogy elbírom a jobb vállamon! Hát ez annyira tetszett hogy meg is vettem,és Fülöp fiam imádja. Alig bírja el, s ha tele van akkor nem is bírja el, és akkor mindig mondja, hogy apa, apa hozzad a vízipisztolyt.

A fotó csak illusztráció!

Egyszóval, Fülöp el van ájulva, hogy ilyen terméket lehetett valahol kapni, mert ez nem általános, mert hát olyan nagy, meg olyan jó, meg olyan érdekes! Egyébként nem volt olyan rettenetes ára, de az átlagos vízipisztolyokhoz képest más minőséget, más árszínvonalat képvisel. Csak azért mondom, hogy itt is egy jó minőségű vízipisztoly, és kurrens, érdekes új dolog van. Itt a boltokban is másfajta a kínálat, mert felismerték azt, hogy igen, aki már egy eljön egy ilyen ultra all inclusive szállodába, annak már olyan kínálatot kell nyújtani, ami mondjuk túlnő mondjuk egy eurós szuveníren, Az pedig legyen valami érdekes dolog, ami más, mint az átlagos, mert arra vágyik, hogy valami különlegeset vigyen haza. Nem feltétlenül csak a kis kötelező "Allah szemet",  a nazar amulettet vigye haza valamennyi török líráért.

Az is érdekes, hogy a török turizmus rengeteget tanult más területek példájából. A görögöktől is, bár a "török görög két jó barát" mondás ugye nem létezzik, de a  tréfát félretéve attól még azért nyilván a turisztikai szakemberek látják azt, hogy alakulnak a dolgok, és Görögországban azért vannak jó szállodák. Vannak ott is csúcsszállodák, de azért ha megnézzük az átlagos görög turizmusban az átlagos szobákat, apartmanokat, akkor jó pár helyen tudunk rajtuk fogást találni, valljuk be. Nyilván vannak ott is jó szálláshelyek, nyilván a görögös vendégszeretet más lapra tartozik, nyilván ott azért gyönyörű tengerparti szakaszokat látunk, de azért olyan ultra all inclusive szállodai kínálat, mint ami Törökországban fellelhető, ott kevés helyen van a görög területeken.

Törökországban mindenképpen érdemes megnézni az extra programokat! Ezen programok sokasága azért nem olyan szintű, mint amikor Olaszországba megyünk, hiszen Olaszországban mondjuk elmehetünk Toszkánába, vagy akár Bibionéba, vagy megnézhetjük Velencét. Ha Toszkánába utazunk, elmehetünk Viareggióba, aztán a Cinque Terre (jelentése öt föld) nevű területre.

* A Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra, Porto Venere és Levanto települések között. Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Cinque Terrét az UNESCO felvette a világörökség listájára.


Elmehetünk egészen Rómáig, de Nápolytól nem messze ott van Amalfi. (A papírgyártó műhelyeiről és limoncellójáról világszerte híres település ma az Olaszországba látogató turisták egyik kedvenc célpontja. Itt született Flavio Gioia, a mágnestű (iránytű) európai feltalálója is. Természeti szépségei és gazdag történelmi, kulturális öröksége miatt a környező településekkel együtt 1997 óta az UNESCO világörökségének része.)
Positano


(A magyar festők közül Aba-Novák Vilmos és Patkó Károly dolgoztak itt. Ma fő bevételi forrása a turizmus. Az Amalfi-part részeként 1997 óta az UNESCO világörökségének része) és Capri szigete ( Capri (ejtsd: kápri) a Nápolyi-öböl déli részén, a Sorrentói-félszigethez közel található. Kellemes éghajlatának köszönhetően már a rómaiak korában népszerű üdülőhely volt. A sziget területén két község osztozik: Anacapri és Capri. A számos római kori emlék mellett, pl. Villa Jovis, fő természeti látnivalói a tengerből kiemelkedő Faraglioni-sziklák, valamint a híres Kék-barlang. Capri szigete a mondén világ egyik legdivatosabb nyaralóhelye, a Nápolyba látogató turisták elmaradhatatlan zarándokhelye.)


Törökországban is találunk sok mindent, de azért jóval többet kell utazni, ha ilyesmire vágyunk. Megnézhetjük például Antalyát, a régi erőd épületét. Vannak pazar helyek, ahonnan gyönyörű a kilátás és tényleg szép a tenger. Elmehetünk Alanyába, a Pamukkale pedig afféle kötelező dolog.

Megnézhetjük Demrét, s megnézhetjük azt is, hol született a Mikulás.

Tehát vannak ilyen úgynevezett kötelező programpontok, de azt gondolom, hogy, ha valaki eljön Törökországba mondjuk egy hétre, akkor 2 napot érdemes túrázással töltenie, vagy egyet, és igazából a többit ink szolgáltatást ább pihenéssel a tengerparton, a szállodában, és a szálloda szolgáltatásait élvezze ki. Ezt az ultra all inclusive szállodai szolgáltatást élvezze ki. Erről szól ez az egész történet, nem arról, hogy naponta elmegyünk egy fakultatív programra. Annak való az ultra all inclusive, aki feküdni akar, pihenni akar, medencézni akar, amfiteátrumot akar, rengeteget akar enni, inni, aludni, pihenni. Ha valaki látni akar, akkor array mondjuk 1-2 napot érdemes áldozni, mert úgy éri meg. Annak igazából egy csillagtúrára érdemes befizetnie, és nem feltétlenül erre az ultra all inclusive szolgáltatásra. Mint mondtam, ez más típusú nyaralás, más típusú pihenés.

Nagyon sokan kérdezték már tőlem, hogy török körutazásra menjen, vagy Törökországban pihenjen inkább 1-2 hetet? Ha szeretné valaki átélni klasszikusan azt, hogy mit jelent az ultra all inclusive szállodák világa, akkor ez az Alanya, Antalya, Lara, Aksu környéke, vagy Bodrum. Ezek azok a helyek, ahol meseszép szállodák vannak, és ahol lehet pihengetni, henyélni és hosszú időt eltölteni. A körutazás is nagyszerű, tehát Kappadókia például: a barlanglakásokkal talán a legegzotikusabb rész Törökországon belül. Ott van a Van-tó vikéke: A Van-tó (ógörög Θωσπῖτις λίμνη, Thószpitisz limné, törökül: Van Gölü; kurdul: Gola Wanê) Törökország legnagyobb tava, az ország keleti részén fekszik. A sós vízű tó vulkanikus tevékenység következtében keletkezett, vizének utánpótlását számos kisebb hegyi patak biztosítja. A tó 120 km hosszú, 80 km széles, legmélyebb pontja 457 m. A tó területe 3755 km², 1646 méterrel a tengerszint felett fekszik.


A Van-tavat egy ismerősöm felkereste, én is eltöltöttem itt 6 napot. Bámulatba ejtő a tó, még úszni szerető macskát is láttam. Van ugyanis egy macskafajta, amelyik szeret úszni, halászik és kis úszóhártyái  is vannak. Elképesztő!

Törökország tényleg nagyon érdekes, hatamas ország bebarangolható területek sokaságával, idegenforgalmi szempontból valóban sok-sok csodát rejt. Azt gondolom, hogy tényleg van miből választani. Ha pedig valaki elindul, autóbusszal, repülővel, akkor Isztambulba is mindenképpen érdemes egyszer elmenni, vagy akár többször is. Függetlenül attól, hogy Kusadasi, és Izmir környéke is nagyon-nagyon érdekes, ott is remek a tengerpart, jó szállodák vannak, nálam mégis ez a klasszikus Török riviéra:az Alanya, Antalya környéki rész nyert. Hihetetlen, amit itt produkáltak, milyen óriási fejlődés, fejlesztés ment végbe. Kevés olyan emberrel találkoztam, aki azt mondta volna, hogy Törökországban az ultra all inclusive szállodában volt és nem érezte jól magát, mert kevés volt az ennivaló. Olyannal igen, aki arra panaszkodott, hogy nem tengerre nézett a szobája, vagy más miatt reklamált, Olyannal is, aki azt mondta, hogy hosszú idő volt a transzfer, mert nem találták meg a repülőtéren az autóbuszukat.

Sok ilyesmit hallottam, de ritka volt, hogy valaki azért reklamáljon, mert az ellátás nem volt elég jó, vagy a medencék világával nem volt elégedett. Az is igaz, hogy, ha már kimozdulunk a szállodából, akkor azért a bazárban alkudni kötelező, bár ez az alku nem olyan mértékű, mint mondjuk Egyiptomban, ahol néha az egy századjára is lehet alkudni az árat, mert brutálisan nagy számot mondanak. Először is az alku önmagában is egy érdekes, izgalmas dolog.

Itt is, a bazárban lehet alkudozni, a boltokban már nem mindig találunk olyan üzleteket, ahol valóban meseszép termékek vannak. Az igazsághoz hozzátartozik még, hogy nehéz megkülönböztetni a valóban eredetit attól, ami igazából eredetinek látszik. Az "original copy" ugye ez a kifejezés Kínából ered, de hát azért itt, Törökország riviéráján is van olyan, hogy nem tudjuk, most csak az ára eredeti, vagy pedig a termék is. Belefuthatunk ilyenekbe, de vannak márkaboltok, márka üzletek, mivel rengeteg olyan turista jár ide , főleg Oroszországból, akik nem alkudoztak, számukra nem volt érdekes az a pár fillér, hogy most annyival több valami. Nem véletlenül működnek jó kihasználtsággal a törökországi járatok.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Lendületet kapott a hűvösvölgyi Nagyrét
Kultúra és sport a fák árnyékában
PÉNZTÁRCA
Mire vágynak a magyarok?
Autó apának, egyetem a gyereknek
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Szombattól nem hozhatunk be akármit
Szigorodnak a növény-egészségügyi előírások
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--