2019-ben tovább szépül Nagyvárad

Folytatódnak a beruházások

[Ujvári] publikálva: 2018-12-28 08:57:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A magyar határtól alig néhány kilométerre fekvő Nagyvárad az utóbbi évek során rohamos fejlődésnek indult, 2018-ban számos történelmi épület felújítása mellett új beruházások is megvalósultak.


Decemberben adták át a Centenárium hidat, mely a Plevnei és Szigligeti Ede utcákat köti össze a Sebes-Körös két partján, az egykori, csak gyalogosok által használt Csillagos híd helyén. A közel nyolcvan méter hosszú és 18 méter széles vadonatúj átkelő a leghosszabb olyan híd Romániában, melynek nincsenek a folyómederben pillérei. A híd uniós támogatással épült, a 3,3 millió euróból mintegy 2,6 millió volt a támogatás, a többit az önkormányzat biztosította.

Mostanáig már megújult a nagyváradi belváros több emblematikus épülete, így a Szent László téri 6-os számú ház, a Stern-palota, a Moskovits Miksa-palota valamint a Deutsch-féle üvegüzlet. 2020-ig a centrumban található összes történelmi épület homlokzata megszépül. Az épületek mellett több közterület is megújult az utóbbi időben: a Vasile Alecsandri vagy Zöldfa utca új burkolatot kapott és sétálóutcává alakították át.Októberben fejeződött be a Teleki utcai zsinagóga felújítása, és december 5-én nyílt meg múzeumként a látogatók számára. Nagyváradnak ez a harmadik zsinagógája, amelyet felújítottak, ezzel emléket állítanak a város zsidóságnak, amely hozzájárult a település fejlődéséhez. A külső és belső felújítás befejezése közel 380 ezer lejbe került, amit a város költségvetéséből fedeztek.

Folytatódó beruházások

A közelmúltban elkezdődött a nagyváradi történelmi belváros más műemléképületeinek felújítása is. A két Adorján-ház 18 hónap alatt újul meg, egyenként egymillió lejes költségvetéssel. A Klobusitzky-palota renoválására 540 millió lejt költ a város, a munkálatok 12 hónapig tartanak. A Rimanóczy Kálmán palota, más néven a Velencei ház felújítása közel hárommillió lejbe kerül, a folyamat körülbelül 18 hónapig tart. A Darvas ház (la Roche) megújításának összértéke 1,9 millió euró. Az elsődleges cél a szecessziós stílus emblematikus épületének felújítása, új funkciókkal való ellátása és bejárhatóvá tétele a váradiak, illetve a turisták számára.

A Kolozsváry ház esetében felújítják az épület tetőzetét, a homlokzatát, a korlátokat és a tűzfalakat. A szerződés értéke 320.630 lej.

Turistákat is vár a megújuló városháza

Jövő tavasszal megkezdődik a nagyváradi városháza felújítása, melynek során az épület főhomlokzat felőli részét turisztikai látványossággá alakítják át. Romániában nincs még hasonlóra példa. A beruházás összértéke 19,5 millió lej, a kivitelezési időszak két év. Az épület összes homlokzatát, nyílászáróját, díszítőelemét felújítják, a főhomlokzati részen helyreállítják az eredeti, manzárdos tetőzetet. Az épület belsejének azokat a részeit újítják fel, amelyeket a turisták is látogathatnak majd, vagyis a főbejárat felőli előcsarnokot, a lépcsőzetet, az emeleti előcsarnokot és folyosókat, a nagytermet és a mellette lévő termeket. Az emeletre vezető lépcsőzettel szemben lévő négy ablakra elhelyezik a város jelenlegi és korábbi – az Osztrák-Magyar Monarchia idején, a két világháború között és a kommunista rendszerben használt – címereit. A földszinten egy mozgássérülteket segítő szerkezetet szerelnek be. A nagyterem székeit amfiteátrum formában, félkörben helyezik majd el és felújítják a terem erkélyét is. A nagyterem bútorzatát kicserélik.

Bevásárlóközpont, aluljárók és mélygarázs

6o millió eurós projekt keretében egy 147.000 négyzetméteres bevásárlóközpont épül a városban 1.000 férőhelyes parkolóval. Divatüzletek, éttermek, szórakoztatóterek és egy 6 termes mozi mellett irodák és bankfiókok is helyet kapnak az épületben.

A jövő év elején elkezdődik két közúti aluljáró építése is, az egyik a Magheru sugárút alatt halad majd, ezzel párhuzamosan felújítják az 1954-ben épült Dacia hidat. Naponta 50 ezer autó halad át a sugárúton és a hídon, az aluljáró megkönnyítené a haladást számukra.

Egy másik közúti aluljáró is épül az Emanuil Gojdu piacnál. A Körös-part bal oldalán elnyúló fejlesztéssorozat teljesen megváltoztatja a város infrastruktúráját, és csökkenti a forgalmi dugókat. Az aluljáró mellett járdák, bicikliutak és buszsávok is készülnek.

A Nagyvárad központjában fekvő Kossuth/Independentei utcai parkoló helyén mélygarázs épül, melynek átadása 2019 elején várható. A háromszintes építményben négyszáz autó fér majd el.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kérdőjelek az elektromos autók körül
Nem egyértelmű a környezeti hatásuk
PÉNZTÁRCA
Kincs az adományboltból
Nézd meg jól, mitől szabadulnál!
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Kalandra fel, irány Oroszország!
Elvisz az új Tropical magazin
RECIKLI
Világklasszis hegyi futó egy lapos országból
Szabó Sándorral kihívásokról, veszélyekről és rajongásról.

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--