Hőségriasztás Budapestre, majd jön a hideg

2014-07-06 08:28:00 szorenyi.p

hírkép

Négy megyére és a fővárosra narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnapra, a várható tartós hőség miatt. Emellett az ország jelentős részén az UV-B sugárzás is nagyon erős lehet.



Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a hőség miatti figyelmeztetést. Ezeken a területeken vasárnap a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Az előrejelzés szerint vasárnap délután is kialakulhat néhol zivatar, de heves kísérőjelenségek: viharos szél, felhőszakadás. A legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 18 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul.

Az ország nagy tavainál a sok napsütést nappali gomolyfelhők zavarhatják. Délután elsősorban a Balaton keleti medencéjében, de leginkább a Velencei-tónál egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30 fok körül valószínű.

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy vasárnap is nagyon erős - akár 7,9-es értéket elérő - UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A meteorológiai szolgálat azt kéri, hogy mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen. Mindenképpen javasolt a vállakat takaró ruházat, szalmakalap, fényvédő krém használata. Aki teheti, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjon a napon.