21 kiló élelmiszert lefoglaltak

2025-06-16 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

Időben lépett a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága, megtiltotta, hogy a lejárt szavatosságú és nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagokat megfőzzék és feltálalják. Így szerencsére az esélye sem merült fel annak, hogy a nagykőrösi tömeges rosszullétek után, újabb iskolai ételmérgezés történjen az országban.



Rendszeresen tart országszerte ellenőrzéseket a Nébih, most Budaörsön lépett akcióba. Az ellenőrzés színhelye a Bleyer Jakab Általános Iskola főző- és tálalókonyhája volt. A Nébih közleményében az áll: a jogsértő neve Julienne Kft. A közétkeztető cég azzal követte el a jogsértést, hogy öt tétel lejárt minőség-megőrzési idejű élelmiszert tartott a konyhájában. Valamint két tétel olyan élelmiszert, ami szaknyelven szólva, nem nyomon követhető, magyarán azt sem tudni, honnan került oda. A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága azonnal megtiltotta ezek forgalomba hozatalát és felhasználását.

 

Mint a közleményből kiderül, összesen 21 kiló élelmiszert foglaltak le. Megkérdeztünk egy szakértőt, aki elmondta, hogy ennyi alapanyagból legalább kétszáz adag ételt lehetett volna főzni a gyerekeknek. A budaörsi közétkeztető cég, a Julienne Kft. most azzal védekezik, hogy a náluk talált lejárt és azonosíthatatlan élelmiszer alapanyagból nem is akart főzni. Persze akkor felmerül a kérdés, miért voltak ott a főzőkonyhában, miért nem dobták ki azokat egytől egyig?

A Nébih rendszeresen ellenőrzéseket folytat, szerencsére hasonló eset csak nagyon ritkán fordul elő. A jogsértések listájára az elmúlt két évben összesen öt közétkeztetéssel foglalkozó cég került fel, legutóbb a Nagykőrösön szolgáltató és ételmérgezést elkövető Eatrend Kft.

Még nem tudni, milyen büntetést ró ki a Nébih, a Budaörsön menzát adó Julienne Kft. ellen indított hatósági eljárás a mai napig nem zárult le - írta a HírKlikk.