Hokipálya is lesz a Városligetben

2011-05-06 16:29:00 V.J.

hírkép

Művészeti alkotások között, az Art on Lake május 22-én nyíló víziszobor kiállítás kellékei között ismerkedtek az újságírók az újjászülető Városligeti Műjégpályával. Bár korcsolyázni még nem lehet, de látható, hogy EU-s támogatással Európa egyik legszebb szabadidős és sportlétesítménye épül itt.



A különleges kiállítás szeptember 4-ig tekinthető meg a műjégpálya területén, ahol ebben az időpontban már fel lesz töltve a tómeder vízzel. A víz a különleges műemléképület előtti lépcsősor felső szintjéig fog majd érni. A most is tükörsíma mederben – még nem jégen - nemsokára 86 cm mély víz lesz, várva az elbűvölő környezetbe a csónakázni vágyókat.

Pedig alig egy éve nem is egy, hanem több réteg beton borította a régi pályát, mert a megelőző felújítások úgy történtek, hogy a meglevő rétegre mindig rákerült egy újabb, a csőréteggel együtt. Három, négy, öt réteg is feküdt egymáson. Ezt mind fel kellett bontani, hogy teljesen tiszta legyen a tómeder. Amikor csónakázó tóként funkcionál, akkor a víz a közeli Széchenyi fürdőből érkezik ide. Tehát tulajdonképpen gyógytavon ring a csónakunk.

A felújítás után a jégpálya 16 ezer négyzetméternyi területű lesz majd. Érdekesség – és Budapest büszkesége -, hogy ez Európa második legrégebbi műjégpályája, melyet 1926-ban adtak át. Az első Bécsben volt. Ha nem lett volna az I. világháború megelőztük volna ebben a császárvárost.

Csövek a jég alatt

A talpunk alatti betonréteg 198 km-nyi csöhálózatot rejt. Ez hosszabb, mintha innen elmennénk a Balaton végéig. Hatalmas mennyiség, mely keresztirányban van a jégpálya felülete alatt. Amit nem lehet látni az a technológiai alagút, ami a jégpálya alatt körbeveszi a 13 ezer négyzetméteres felületet. A hokipálya hosszanti oldalánál megy be a technológiai épületbe. Az alagútban kapnak helyet az osztó és gyűjtő vezetékek. A jégpályát egy primer és egy szekunder hűtőközeg hűti. A primer hűtőközeg ammónia, a szekunder hűtőközeg viszont környezetkímélő propilén-glikol oldat. Korábban ez sós víz volt.

Most már egy teljesen zárt rendszerű technológia van itt, nem történhet meg, hogy ez a hűtőközeg kifolyik és elszivárog a talajba, hiszen maga az alagút is vízmentesen zárt.

A jégpálya Európában biztosan, de lehet, hogy a világon is a legnagyobb összefüggő mesterséges jégfelület. Gyorskorcsolyapálya, jéglabda pálya sok van a világon, de olyan hely, ahol ez a két sportág együtt űzhető - ráadásul teljesen összefüggő területen van jég -, olyan biztosan nincs. A két pálya hossza több, mint 180 m és majdnem 70 m a szélessége.

A hokipálya egy új dolog. Korábban is volt, de eddig csak ideiglenes, kisérleti jelleggel. Csak néhány évig üzemelt. Most a ez teljesen önálló és kicsit még nagyobb is, hiszen 2200 négyzetméter a területe. Akár két curling pálya is kialakítható a végében.

Újra áll a régi szárny

Ha most megnézzük, az épület szimmetrikus. Egy évvel ezelőtt még ez nem volt ilyen. A háború során a jobboldali pavilonon túli rész bombatalálatot kapott, és nem is került újjáépítésre. Most újjáépült és új funkciót is kap majd, mert itt a felső részben lesz a turista információs központ, az alsó szinten pedig egy melegedő, illetve ott kerülnek elhelyezésre a közönség WC-k is.

Az új csarnokban – balról jobbra haladva – az alsó szinten a bírói tartózkodók kapnak helyet, Mögötte a sportolói öltözők lesznek majd, illetve az étteremnek a gazdasági részei. A nyolcszögletes pavilonban, az alsó szinten egy büfé várja az éhes korcsolyázókat.  A főpavilon alsó részében lesz majd a csatoló, bár ma már senki nem hord csatolós korcsolyát. A hagyomány, az hagyomány. A jobboldalon a ruhatár, majd a másik kupola alatti térben újabb büfét találhatnak a vendégek. Ez alatt pedig egy melegedő és a közönség számára mellékhelységek lesznek. Az összekötőszárnyban kapnak majd helyet az intézmény irodái. A főpavilon teljes felső szintje lesz a díszterem, ami teljesen eredeti formájában készül majd el. A jobboldali összekötő részen egy étterem, a kupola alatti részben pedig egy bár is csábít különleges kikapcsolódásra.. Lesz szauna és a sportolók igényeit kielégítő edzőterem is.

A hátsó részeken elsősorban gépészeti terek, illetve szekrényes öltözők, illetve a bejárati főlépcső alatti részen a korcsolyakölcsönző kerülnek kialakításra.

Igazi álom a korcsolyázás szerelmeseinek. Már csak egy kicsit kell várni.