Támadnak a csótányok

2019-07-08 11:36:00 Kail

hírkép

Egy tanulmány szerint egyre inkább ellenállóak a rovairtó szerekkel szemben, ami komoly problémákat jelenthet a jövőben.



A csótányoknak amellett, hogy gusztustalanok, sok más kellemetlenséggel is jár a jelenlétük. Hordozzák a szalmonellát és az E. coli baktériumot, így a betegségek terjesztésében is komoly szerepük van. Most a rovarirtó szerek jelentik a megoldást ellenük, a jövőben azonban jelentős fejtörést okozhatnak az emberiségnek - egy most készült tanulmány szerint ugyanis az immunrendszerük egyre ellenállóbb a különféle mérgekkel szemben.

"Ez egy új kihívás" - állítja Michael Scharf, a Purdue University kutatója és a tanulmány szerzője. A szakemberek a legelterjedtebb csótányfajt, a német csótányt vizsgálták hat hónapon keresztül. Három amerikai helyszínen kísérleteztek a rovarokkal, különféle összetételű rovarirtó szerekkel tesztelték az ellenállásukat.

Az eredmények megdöbbentették a tudósokat, hiszen hiába használtak erős mérgeket, a csótányok extrém gyorsan alkalmazkodtak hozzájuk, és szaporodásuk is felgyorsult. "Ha csak egy kis százaléka válik ellenállóvá a csótányoknak a rovarirtó szerekre, és náluk létrejön a keresztrezisztencia, hónapokon belül elszaporodhatnak az irtások ellenére is" - állítják a tanulmányban.